onsdag 28 november 2012

Inbillning och utbildning


Två ord som går hand i hand, även om man inte kan tro det. Två ord som betyder så olika saker men som ändå kan ge en person samma sak.

Utbildning ger dig kunskap, en identitet och kanske tom en större självsäkerhet. Den kanske inte är så varaktig men nog kan jag känna mig lite bättre och samartare än andra människor i de saker som jag är utbildad i. Jag tror att du får mer nytta av en akademisk utbildning än bara den konkreta kunskapen. Du lär dig att lära dig fort, att ha en större förståelse för världen och att skriva korrekt. Samt verktyg att debattera dina åsikter.

Inbillning kan ge dig samma sak, en identitet och större självsäkerhet. Du tror att du är någon speciell, bättre än alla andra och kanske också lite smartare. Däremot kan skillnaden mellan inbillning och utbildning ofta avslöjas i de små detaljerna. På vilket sätt du använder svenskan, din oförmåga att debattera utan att bli väldigt arg och upprörd bland annat.

Jag skulle säga att för arbetssökanden så behövs både inbillning och utbildning. Utbildningen är grunden i ditt arbetsliv, den behöver inte vara akademisk utan kan också vara en praktisk utbildning. Men för att sedan få jobbet eller vad det nu är du är ute efter så måste du inbilla dig att du är bäst, och precis den som företaget söker. varför skulle de välja någon annan när du är så bra?

För självsäkerhet och inbillning är väl egentligen lite samma sak? En (över)tro på dig själv, som i alla lägen inte är helt fel.

2 kommentarer:

  1. Intressant inlägg. Inte alls tänkt i de banorna tidigare. Jag har stunder då jag känner mig som en bluff som väntar på att bli avslöjad. Men också stunder då jag är helt övertygad om att jag är en ovärderlig tillgång som är bättre än min omgivning på det jag gör.

    SvaraRadera
  2. jag är typ alltid övertygad om min storhet. Sen om det är en realistisk syn på mig själv, det vetesjutton...

    SvaraRadera