måndag 4 februari 2013

Gör plats för framtiden


Jag tror att vi alla känner igen den där känslan, det är dags att rensa garderoben. Det ligger kläder över hela lägenheten, garderoben är full och allt är i en enda röra. Du har aldrig något att ta på dig, har gått upp fem kilo, bytt jobb och faktiskt bytt stil. Så står du där framför garderobsdörrarna redo att dela upp saker i fyra högar: slängas, bortskänkes, sparas av nostalgiska skäl, ska användas.
Du sorterar och sorterar och när du efter flera timmar ligger 1 plagg i högen med bortskänkes, en gammal illaluktande tränings t-shirt, inget i högen bortskänkes (för om någon annan kan använda det så kan väl du?), 50% av kläderna du inte ville ha ligger i högen sparas av nostalgiska skäl och resten har du kommit på att du visst älskar och kommer att använda när du har bantat/ska på maskerad/imorgon.Hur svårt är det inte då när man känner att det är livet som behöver rensas. Någonting eller någon tar för mycket energi. Det är för mycket. Något eller någon är fel. Att göra sig av med en människa som du bryr dig om och älskar, och kanske alltid kommer bry dig om och älska, är tusen gånger svårare än att kasta en för liten tröja. Att fundera på om du verkligen är på rätt jobb eller om du ska söka dig vidare till ett annat eller kanske till och med ta steget och utbilda dig är läskigt, ännu mer skrämmande än att slänga de där perfekta (men väldigt slitna) skorna för att hitta ett par nya. Släppa taget om vänner, som tar för mycket energi, är mer skrämmande än att slänga den där tröjan du hade på dig när du fick din första kyss.

Men att rensa ut, slänga, skänka bort, lagra på vinden ger också plats för allt det där nya som ditt liv (eller garderob behöver). Nya vänner, utmaningar, yrken, flickvänner/pojkvänner. Framtiden är spännande och vi kan inte göra någonting åt att den kommer, däremot måste vi göra plats för den,så att inte vårt förflutna tränger bort den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar